Insulinepompen onderzocht
- Irene Putting
- 23 jan
- 2 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 30 jan
Hoe vaak ik wel niet gehoord heb: “Waarom loop je met een pieper?” Jarenlang droeg ik een insulinepomp. Tot ik er klaar mee was. Mijn arts vond dat ik de pomp niet optimaal gebruikte (koolhydraten tellen, wat is dat?) en stelde voor om weer over te stappen op insuline spuiten. Dat deed ik, en snel ook.
Maar tijden veranderen. Door intensiever en bewuster te gaan trainen, meer focus te leggen op krachttraining en een gezonder eetpatroon te volgen, kwam er een vraag in me op: hoort bij een bewustere levensstijl niet ook een bewustere omgang met mijn bloedsuikers? Het antwoord was ja. Dus begon ik aan mijn onderzoek: welke insulinepompen zijn er? Welke bieden vrijheid? En met welke pomp behoud ik mijn huidige kwaliteit van leven?
Closed loop insulinepompen
In deze blog focus ik alleen op closed loop systems. Waarom? Ten eerste, omdat het geweldig is dat een pomp automatisch kan inspelen op je dag. Ten tweede, het voelt alsof dit de toekomst is. Toch?
Het nadeel? Je loopt altijd met zowel een sensor als een pomp rond. Maar goed, niets is perfect.
Wat wil ik eigenlijk? Voordat ik voor een nieuwe pomp kies, moet ik helder hebben wat ik belangrijk vind. Mijn leven draait om vrijheid:
Dagelijks trainen zonder gedoe.
Spontaan uit eten gaan.
Avondjes stappen zonder beperking.
Geen draadjes aan mijn lijf.
Geen ingewikkeld gedoe met bolussen.
Kortom, gemak.
Idealiter wil ik dat dit hele diabetesverhaal geen rol meer speelt in mijn leven, maar hé, dat is helaas geen optie.

Medtronic 780G Dit is de eerste en enige insulinepomp waarmee ik heb gelopen. Toen was er nog geen CLS maar inmiddels wel. Gebruikt een eigen sensor, een infusieset waar je 7 dagen mee kunt doen én een app op je mobiel waarin je een melding krijgt als je bloedsuiker te hoog of te laag raakt. Ze spreken over een SmartGuardTechnologie, maar op de site is helaas niet te achterhalen hoe deze werkt. Ik ben met name benieuwd hoe deze pomp acteert op al mijn sporten.

Omnipod
Het voordeel van de Omnipod 5 is toch wel dat er geen slangetjes aan te pas komen. Nadeel is dat de pod maar 3 dagen kan blijven zitten. De Omnipod 5 communiceert met een Dexcom sensor of de FreeStyleLibre sensor. Bij Monipod spreken ze over de SmartAdjust technologie, wat zo ongeveer hetzelfde zal inhouden als de SmartGuardTechnologie van Minimed. Ook hier ben ik benieuwd hoe deze pomp acteert op sportieve activiteiten.

Tandem T:Slim X2
Ook hier: een slangetje. De pomp is kleiner dan een bankpas en heeft een touchscreen, wat handig is. Volgens mij communiceert deze enkel met de sensoren van Dexcom.
Conclusie
Closed loop systems zijn zonder twijfel een stap vooruit in diabetesmanagement. Voor mij draait het vooral om vrijheid en gemak. Hoewel elk systeem zijn voor- en nadelen heeft, gaat mijn voorkeur toch uit naar de Omnipod. Geen gedoe met slangetjes en de mogelijkheid om alles eenvoudig via mijn telefoon te bedienen, wegen voor mij zwaarder dan de grootte van de pod. Het is misschien niet perfect, maar het komt het dichtst in de buurt van wat ik zoek: een systeem dat me ondersteunt, zonder mijn leven te domineren.
Comments